terug naar ‘school verbeteren’

Dit zegt JOB over

Dieper graven in de resultaten van de JOB-monitor

Op deze website kun je de resultaten terugvinden van je school. Hiermee kun je al veel om jouw mbo-school te verbeteren. In dit artikel geven we tips hoe je nog wat dieper kan graven in de beschikbare resultaten.

Klik verder in de thema's

Door te klikken op thema's van de vragenlijst van de JOB-monitor, zie je uit welke vragen dit thema is opgebouwd. Zo krijg je een iets duidelijker beeld van hoe de score is opgebouwd, en waarom jouw school goed of slecht scoort op een bepaald thema. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je school slecht scoort op het thema 'Omgeving, sfeer en veiligheid', maar dat dit vooral komt doordat je medestudenten de kantine heel slecht beoordelen. Je kunt dan gericht actie ondernemen op het verbeteren van de kantine.

Vergelijk domeinen met elkaar

Het voorbeeld dat hierboven is gegeven ging over de kantine. De kantine is in de meeste gevallen voor elke student hetzelfde, ongeacht welke opleiding je doet. Dit geldt niet voor alle vragen die worden gesteld in de JOB-monitor. Het thema 'Lesmateriaal en toetsen' kan per opleiding erg verschillen. Op deze site kun je daarom ook verder klikken op domeinen, en bekijken hoe deze scoren op de verschillende thema's. Dan kun je bijvoorbeeld zien dat het domein 'Toerisme en recreatie' het niet zo goed doet op 'Lesmateriaal en toetsen', en gericht actie ondernemen.

Doe verder onderzoek op je school

Uit de JOB-monitor kan naar voren komen dat je school het op sommige onderdelen niet zo goed doet. Het is goed om dan wat dieper te graven om te kijken waar het probleem precies ligt. Het kan zijn dat je school bijvoorbeeld slecht scoort op de vraag 'Voel je je veilig op school?'. Het is dan goed om te onderzoek waarom studenten op jouw school zich niet veilig voelen. Is dat omdat de omgeving van de school onveilig aanvoelt? Of omdat er incidenten zijn geweest? Of omdat het gebouw er vervallen uitziet?

Het is goed om per onderwerp te kijken hoe je het beste onderzoek kan doen. Gaat het om een probleem dat de hele school aangaat, dan moet je het wat groter aanpakken. Is het een heel specifiek probleem? Dan moet je wat gerichter zoeken naar studenten die je kunnen vertellen waar het probleem precies ligt. We hebben wel een paar suggesties van manieren waarop dit kan:

  • Zelf een onderzoek opzetten - Via Google Forms (of een soortgelijke website) kun je een vragenlijst opstellen. Zo kun je meer specifieke vragen stellen aan je medestudenten. Deze vragenlijst kun je rondsturen via mail of WhatsApp. Je kan ook een QR-code aanmaken die linkt naar de vragenlijst en die ophangen in je school, of langsgaan in de kantine met deze code.

  • Een pizzapanel organiseren - Een goede manier om een gesprek te starten is door een pizzapanel te organiseren. Dit houdt in dat je onder het genot van pizza gaat praten over een probleem wat speelt op jouw school. Gratis pizza werkt altijd goed om je medestudenten mee te laten doen! Je kunt dit panel open stellen voor iedereen, of gerichte uitnodigen sturen. Zorg er wel voor dat iemand opschrijft wat er wordt gezegd, anders kunnen er zomaar goede informatie verloren gaan in alle gezelligheid.

    Een goede manier om een gesprek te starten is door een pizzapanel te organiseren. Dit houdt in dat je onder het genot van pizza gaat praten over een probleem wat speelt op jouw school.

  • Informele gesprekken - Het is natuurlijk ook mogelijk om in de kantine mensen aan te spreken en te vragen naar hun mening over het onderwerp. Ook kun je langs de klassen gaan, en vragen aan de docent of je vijf à tien minuten met de klas mag spreken over een bepaald probleem. Zo kun je veel informatie ophalen!

  • Vragen stellen via sociale media - Als je studentenraad een actieve Instagram of Facebook heeft, dan is dit een hele laagdrempelige manier om een korte vraag te stellen waarop je medestudenten kunnen antwoorden. Dit is vooral heel geschikt als je maar één of twee korte vragen wilt stellen.

  • Oproepje op het schoolsysteem - Bijna elke school heeft wel een schoolsysteem waar alle studenten in kunnen, en vaak kunnen daar ook nieuwsberichtjes op worden geplaatst. Dat is een hele goede plek om bijvoorbeeld een oproepje te plaatsen voor het invullen van een enquête, of het bijwonen van een pizzapanel.